Ofissizler Anlatıyor | Özkan Köprülü | Freelance Basın Danışmanı

Özkan Köprülü, Atatürk Üniversitesi Gazetecilik Bölümünden 2013 yılında mezun olan yaklaşık 1,5 senedir freelance çalışan bir basın danışmanı.

Neden ve nasıl freelance oldun? Freelance olmanı etkileyen süreç nasıl gelişti?

4 sene sektörde hiç çalışmadım. 2017 yılında basın danışmanlığı ve sağlık haberciliği alanında hizmet veren bir şirkete girdim. Basın danışmanlığı gazetecilikten farklı olarak tanıtıma yönelik olduğu için bu alan bana biraz yabancıydı ama çabuk çözdüm ve ilerledim. Ancak bu serüven çok uzun sürmedi ne yazık ki. İşveren ile anlaşamadığımız noktalar oldu ve oradan ayrıldım. İşten ayrıldıktan sonra biraz zorunlu biraz da rahatlığından dolayı freelance çalışmaya karar verdim. Freelance çalışmak için ilan verebileceğim bir site üzerinden iş kovalamaya başladım. İlk zamanlar oldukça zorlandım. Tekil işler geldi ve aylarca hiç iş bulamadığım oldu. Ancak zaman içerisinde benimle sürekli çalışmak isteyen şirketler, dernekler, sendika kuruluşları sayesinde ben de biraz olsun kazanmaya başladım. Hem site üzerinden hem de kendi kurduğum bağlantılar sayesinde daimi işler almaya başladım. Şu anda da bu şekilde devam ediyorum. Her geçen gün kendimi daha da geliştirmek için öğrenmeye çabalıyorum.

Sence freelance çalışma düzeninin avantajları nelerdir? En sevdiğin yanları nelerdir? Senin hayatında sağladığı imkanlar var mı?

Freelance çalışırken dünyanın neresinde olduğunuzu kimse sorgulamaz -yalnızca yaptığınız işe bakılır- çalışma saatlerini tamamen siz belirlersiniz (Acil yapılması gereken işler dışında), hedef baskısı ve patron baskısı yoktur. Bence avantajları bunlardır. Bunun dışında işsiz kalınan bir dönemde parasal ve iş bakımından sizi ferahlatmasa bile boşta kalmanızı engelleyerek psikolojik olarak sizi rahatlatacaktır.
Hayatıma sağladığı imkanlardan söz edecek olursak; kendime vakit ayırabiliyorum, yürüyüş yapabiliyorum, iş dünyasının hengamesinden uzak kalıyorum ve stressiz bir hayat yaşıyorum.

Hepimiz çalışırken bir takım zorluklarla mücadele ediyoruz. Freelance yaşantında yaşadığın zorluklardan bahseder misin?

Bana göre en büyük zorluk iletişim. Karşınızdaki kişinin ne istediğini iyi anlamak, işveren tarafınında yapılacak işi iyi anlatması gerekiyor. Ancak bazı zamanlarda iletişim büyük problem olabiliyor. Örneğin, bir işi yaparken nasıl yol izleyeceğimi ve neler yapabileceğimi anlatıyorum ve iş bana veriliyor. İşi tam anlattığım gibi bitirmeme rağmen sanki anlattığım gibi yapmamışım gibi davranılması büyük bir zorluk olarak karşıma çıkıyor. Bunu da şuna bağlıyorum, benden para almadan ekstra bir şeyler yapmamı ve onun için çabalamamı istiyor. Sonuç itibariyle bizler az iş alıp az kazanan kesimiz. Bu yanımızı sömürmeye çalışan kişiler açıkçası beni fazlasıyla üzüyor. Elbette yardım edebileceğimiz durumlarda elimizden geleni yapabiliriz ancak ticari bir durum söz konusu olduğunda karşıdaki kişi sizin yaptığınız işten kazanç sağlayacak. Bunu da unutmamak gerekiyor.

Çalışma düzenini ve zamanını nasıl belirliyorsun? Uyabiliyor musun? Nasıl bir çalışma düzenin var?

Bana verilen işleri zamansal bir düzene koyuyorum. Yalnızca acil olan işleri eğer vaktim müsaade ederse araya koyuyorum. Ancak genelde ilk aldığım işi ilk önce daha sonra aldığım işleri ise sırasına göre bitiriyorum. Dediğim gibi acil iş olmadıkça da bu düzenimi asla bozmuyorum.

İşlerilerini / müşterilerini nasıl buluyorsun, seçimlerin oluyor mu? Ücreti nasıl belirliyorsun?

Ya freelance site üzerinden verdiğim ilanlarla ya da kendi kişisel uğraşlarım sonucunda buluyorum. Ücreti yapacağım işte harcayacağım zamana göre belirliyorum. Karşı tarafta kabul ederse işe başlıyoruz.

Yeteri kadar çalışma hayatından bahsettikten sonra, çalışma hayatın dışında tutkuların neler, seni neler heyecanlandırır, neler yapmayı seversin?

Özellikle müzik dinlemek (Rock, Electronic, Heavy Metal), yürüyüşe çıkıp, dinlenme anlarında kitap okumak, doğa, köy hayatı (yaklaşık 4 sene çiftçilik yaptım) beni heyecanlandırır.

Freelance çalışmak isteyenlere ya da mevcut çalışanlara tavsiye etmek istediğin bir şey var mı?

Eğer şu an bir yerde çalışıyorlar ve akıllarında bu tarz bir çalışma şekli varsa öncelikle çalışma alanlarındaki potansiyel müşterileriyle irtibata geçip freelance çalışıyormuş gibi bir düzen oturtsunlar. Direkt freelance olarak çalışmaya başlamak zorlayıcı olabiliyor. Ancak çalıştığınız sektörde aranan biriyseniz elbette sizinle çalışmak isteyenler olacaktır. O sebeple kendi iç değerlendirmenizi yapıp bu alana o şekilde geçiniz.
Ancak işten zorunlu olarak ayrıldınız ve iş bulma imkanınızda hemen hemen yok gibiyse hemen kendinize iş çıkartabileceğiniz yerlerle irtibata geçin. Fakat hemen iş alabilmek için sizi sömürmek isteyenlere karşı da dikkatli olun. Baştan sizin şartlarınızı işin aciliyeti olduğu için kabul edenler sonradan sizi kullanmak için her yolu deneyebilirler. O sebeple sömüreceğini hissettiğiniz işverenden uzak durun.

Umarım faydalı olabilmişimdir.

Uzun süre kurumsal firmalarda web tasarımı ve dijital pazarlama üzerine çalıştıktan sonra aktif iş yaşantısını freelance olarak sürdürmekte. Dijital pazarlama, sosyal medya, görsel sanatlar seveni ve araştırmacısı. yunuserturk.com, twitter ya da facebook üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yazı oluşturuldu 9

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.