Corona Günlerinde Evden Çalışmak

Ofissizler Freelance Dayanışma Ağı olarak pandeminin başından itibaren dayanışma pratiklerimizi sürdürmenin yanı sıra durumumuzu tespit edip yeni talepler üretebilmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bu amaçla bir hoşbeş ve iki anket düzenledik. Anketlerimizden ilki salgının freelance çalışmayı nasıl etkilediği ile ilgiliydi. İkinci anketimizde ise üretim süreçlerimizin evden çalışmanın yaygınlaşması ile beraber nasıl etkilendiğini tespit etmeye yönelikti. Bu kısa bilgi notunda sizlerle sonuçları paylaşmayı amaçlıyoruz. Bu verilerin üreteceğimiz dayanışmacı pratik ve taleplere yol göstermesini umuyoruz.

Öncelikle salgının erken döneminde düzenlediğimiz 27 Mart tarihli hoşbeşte pek çok freelance çalışan işlerinin olumsuz etkilendiğini ifade etti. Çoğu freelance çalışan yeni iş alamadığını aktarırken kimisi ellerindeki işlerin bile iptal edilebildiğini belirtti. İş hacmi değişmeyenler ise işin koşullarında olumsuz değişimlerin olduğunu aktardı. Katılımcılardan biri detayları net olmayan, kapsamı belirsiz, kısa teslim süreli ve düşük ücretli işlerin geldiğini aktardı. Freelance çalışanların da iş yaptığı pek çok şirketin de ofissizleşmesiyle beraber iş süreçlerinde de önemli değişimler oldu. Dikkat çekici değişikliklerden biri ofisli çalışmanın mümkün olduğu dönemde kısa sürede halledilebilen prosedürlerin şirketlerin pek çok biriminin evden çalışmaya geçmesiyle beraber uzaması oldu. Ofis içinde veya yüz yüze toplantılarda mümkün olan spontane iletişimin yerini teknolojinin dolayımının almasının iletişim emeğini arttırdığını söyleyebiliriz. Yeni teknolojileri kullanmayı öğrenme ve bunlara adapte olma gerekliliğinin de fazla mesailere neden olarak işin hayatımızda kapladığı alanı arttırdığını gözlemliyoruz.

Bilgisayar başında geçirdiğimiz sürelerin uzamasının bir nedeni de iş sürecimizi denetlemeye yönelik kullanılan araçlar oldu. Bu süreçte “Ofissiz Denetim Araçları” başlıklı anketimizde gerek freelance gerek tam zamanlı olarak evden çalışırken üretim süreçlerimizin nasıl etkilendiğini görmeye çalıştık. Katılımcıların aktarımına göre işverenler molaları gözetmeden sesli veya görüntülü arayabiliyor. Bir diğer katılımcı ise şirketinde kullanılan “timedoctor” adlı uygulama ile fareyi hareket ettirme sürelerinin takip edildiği ve çalışma saatinin buna bağlı hesaplandığını aktardı: 

Salgın sürecinde Timedoctor uygulamasını kullanmaya başladı. Günlük çalışma sürenizi hesaplıyor, ayrıca girilen tüm program ve sitelerin bilgisini tutuyor ve yöneticilere raporluyor. 2 dk klavye ve mouse hareketi olmayınca uygulama süreyi durduruyor. Günlük çalışma saatinin altında kalmamak için öğlen arası dışında mola vermeden çalışmak gerekiyor. İş için telefon ile görüşüyor bile olsan ekran karşısında mouse ya da klavyeye dokunmak gerekiyor. Bu şekilde ekran karşısında geçirilen süre artmış oldu.

Kişisel mahremiyeti ihlâl eden bu uygulamalar çalışma baskısını arttırıp fiziksel ve ruhsal sağlığa ciddi tehlikeler arz ediyor. Bir başka katılımcı yaşadığı üretim baskısını şöyle ifade ediyor:

Mesai saatlerinde bir degisiklik olmadi ancak genel olarak “zaten evdesiniz, rahatsiniz, 8 saat degil de, 9 saat vb.çalışıverin. Molaya da pek ihtiyac olmamalı” görüşü hâkim. Dogrudan bir soz/davranis olmasa da bazen tek bir maille dahi aksam 17:30’da bilgisayarin kapatilmamasi yonunde psikolojik baskı olabiliyor. Haliyle 17.30’da isiniz bitse bile “Mouse’u oynatayım, bilgisayar locklanmasın da erken kapatmis olmayayim” durumunu, bir ritüel haline getirmis olarak buluyorsunuz kendinizi.

Freelance çalışanların belki de sıklıkla maruz kaldığı bu tür mikrodenetim uygulamaları artık çok daha fazla sayıda çalışanın hayatına girme tehlikesini taşıyor. Çalışmak sürekli ispat edilmesi gereken sonsuz bir uğraşa dönerken hayatımıza kalan süre ve enerji oldukça azalıyor. Hayatımızın iş tarafından işgal edilmemesi için ancak birlikte çözüm önerileri düşünmemizin gerekli olduğu aşikâr.

Sonuç Yerine: İhtiyaçlar ve Talepler

Son olarak salgın döneminde freelance çalışmanın nasıl etkilendiğine dair yürüttüğümüz “COVID-19 Ofissizler Anketi”nden sonuçlara kısaca değinebiliriz. 114 kişinin katılım gösterdiği ankette çoğunluk gelir kaybına uğradığını ve ileriki dönemlerde de uğramayı beklediğini ifade etti:

ormlar yanıt grafiği. Soru başlığı: Coronavirüsten dolayı ne kadar gelir kaybına uğradınız?. Yanıt sayısı: 135 yanıt.
ormlar yanıt grafiği. Soru başlığı: Önümüzdeki haftalarda gelir kaybına uğramayı bekliyor musunuz?. Yanıt sayısı: 136 yanıt.

Freelance çalışanların endişe ettiği temel sorunlar arasında ise hasta olmak ve iş bulamamak oldu. Ödemelerde aksama olması ve müşteri kaybı da endişeler arasında. Dahası çalışmaya odaklanamamak ve geleceği öngörememek de önemli kaygı kaynakları arasında. Okulların kapanmasıyla çocuk bakımı ve yemek/temizlik gibi ev işlerinin de artması ile beraber çalışmanın da olumsuz etkilendiği aktarıldı. 

Son olarak freelance çalışanlara ne gibi tedbirlerin hayatlarını kolaylaştıracağını sorduk. En önde gelen talepler arasında fatura ve kira desteği çıktı. Bu durum freelance çalışanların en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta bu dönemde çok zorlandığına işaret ediyor diyebiliriz.

İş ve sağlık güvencesinden yoksun bir şekilde geçinmeye çalışırken iş sürecinde de artan baskının bizi bunaltmasına izin vermeden bir araya gelmenin ve dayanışmanın yollarını arıyoruz. Bu taleplerin duyulabilir olması ve yaygınlaştırılabilmesi için her bir ofissizi aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Not: Anket hala katılıma açık, şuradan ulaşabilirsiniz;

Ofissiz Denetim Araçları Anketi: https://docs.google.com/forms/d/1m2RkYc-kMAiVMsFlrHiD9i4VjJ-ixh2zVapF72gXHbY/viewform

COVID-19 Ofissizler Anketi:
https://forms.gle/BzzW31WNDVUFixQz6

İnternet sitesi https://ofissizler.org
Yazı oluşturuldu 43

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.