Ofissizler Anlatıyor | Gizem Ceren Piri | Freelance Sosyal Medya Danışmanı

Sosyal Medya Danışmanı Gizem Ceren Piri

Kendini tanıtır mısın?

Sosyal medya yönetimi, danışmanlığı ve dijital pazarlama eğitimenliği gibi farklı farklı şekilde kendimi tanımlayabilirim. Ama tüm bunların genel çerçevesi benim için içerik editörlüğü. Çünkü aslında içerikle para kazanıyorum. Bir kitap dergisinde haber müdürlüğü yapıyorum freelance olarak. Bu bile bana göre tamamen bir içerik üretimi meselesi:) Sosyal medya hayatımın yüzde 50’si bu arada. Onun dışında iki kedim ve eşimle evde vakit geçirmeyi seven, boş zaman kavramı olmayan, o zamanları bilgi paylaşımları ve eğitimlerle dolduran bilgiye aç bir kadınım. Farklı farklı sektörlerde müşterilerle çalışmayı da bu yüzden seviyorum. Her iş benim için yeni bir bilgi kaynağı oluyor böylece:)

Neden ve nasıl freelance oldun? Freelance olmanı etkileyen süreç nasıl gelişti?

Özel sebeplerden dolayı işi bırakıp Kaş’a gönüllülük yapmaya gittiğimde konfor alanından çıktığımı hissettim, daha mutluydum ve daha özgüvenli. Ardından dönerken bir işe girmemeye karar verdim. Kendi müşterilerimle kendi iş planımı yapacaktım. Zaten bir ajansta çalışırken de birçok web sitesine blog yazıyor, ek iş yapıyordum. Müşteri ilişkilerimi ben yürütüyordum. Döndüğümde eski bazı müşterilerimle devam ettim. Her iş bana yeni bir kapı araladı. Böylece 2.5 yıldır süren freelance çalışma hayatım başladı.

Sence freelance çalışma düzeninin avantajları nelerdir? En sevdiğin yanları nelerdir? Senin hayatında sağladığı imkanlar var mı?

Kendi öz disiplinin içinde çalışabiliyorsun. Çalışma saatlerin ve çalışma yerin ile ilgili kararlar sana ait. Yolda zamanın boşa geçmiyor. Kendi çalışmak istediğin markaları ve müşterileri kendin seçiyorsun. Tüm sürece hakimsin. Zaman zaman satış ve pazarlama süreçlerini bile en profesyonel şekilde yürütmen gerekiyor. Ayrıca sürekli kendi geliştirme fırsatı bulabiliyorsun. Bakış açın genişliyor.

Hepimiz çalışırken bir takım zorluklarla mücadele ediyoruz. Freelance yaşantında yaşadığın zorluklardan bahseder misin?

Özellikle evden çalışma düzeni seni yalnızlaştırabiliyor. Sosyal medya danışmanlığı da yaptığım için dışarı çıkma sebebim genelde müşteri görüşmeleri oluyor. Özel hayat ve arkadaşlık ilişkilerin değişiyor. Düzensiz gelir elde etmek ihtiyaç sıralaması yapmanı gerektiriyor. Bu durum bazen psikolojik olarak da seni etkiliyor.

Çalışma düzenini ve zamanını nasıl belirliyorsun? Uyabiliyor musun? Nasıl bir çalışma düzenin var?

Çok planlı çalışıyorum. Dışarıda bir işim yoksa, müşteri ile görüşmeyeceksem sabah kahvemi yapıyorum, iş planımı hazırlıyorum. Kahvaltıdan sonra genelde sıralamaya göre işlerimi yapıyorum. Gün içinde evde kahve içeceğim, mola vereceğim zamanları bile planlıyorum. Akşam yemek saati ve dinlenme saatim genelde belli. Dışarıda olan işlerimi genelde hafta başından planlıyorum ve birçok görüşmeyi aynı gün yapıyorum. Böylece planımın dışına çok fazla çıkmamış oluyorum. Bazı günler kilidi kapayıp off verdiğim tabii ki oluyor ama böyle zamanları bedenimin belirlediğini düşünüyorum.

İşlerilerini / müşterilerini nasıl buluyorsun, seçimlerin oluyor mu? Ücreti nasıl belirliyorsun?

Çoğu zaman referansla çalışıyorum. Müşterilerim birilerine beni tavsiye ediyor ve bu şekilde yeni müşteriler bulabiliyorum. Ajansta çalışan arkadaşlarım da zaman zaman iş paslıyor. Ayrıca STK geçmişim sayesinde kurduğum ilişkiler bana yeni müşteri kapıları açıyor. Ücreti hizmetin kapasitesi ve zaman üzerinden belirliyorum. Bir müşterim ile uzun zaman çalışıyorum, aylık ücret talep ediyorum.

Yeteri kadar çalışma hayatından bahsettikten sonra, çalışma hayatın dışında tutkuların neler, seni neler heyecanlandırır, neler yapmayı seversin?

Kamp yapmayı seviyorum, yeni şeyler keşfetmek en büyük tutkum. Fırsat buldukça İstanbul’dan kaçıyoruz eşimle. Meditasyon yapmayı seviyorum ve bu alanla ilgili çalışmaları takip ediyorum. Freelance çalışmanın psikolojik gelgitlerini bu şekilde aştığıma inanıyorum:) Merak ettiğim alanlarda eğitimlere ve workshoplara katılmak beni heyecanlandırıyor. Yaşam Koçluğu, Oyun Terapistliği gibi eğitimler aldım mesela, yaratıcı yazarlık kursuna ve Tai Chi atölyesine gidiyorum bu ara:) Ayrıca sosyal sorumluluk projelerinde yer almaktan ve alanımla ilgili bilgi paylaşmaktan keyif alıyorum. Bu yüzden STK’lar ile çalışıyorum, sosyal medya eğitimleri veriyorum. Bir de şarap tutkum var:) Butik şaraplar ve şarap evlerini denemeyi, gezi rotalarımızı ona göre yapmayı seviyorum.

Freelance çalışmak isteyenlere ya da mevcut çalışanlara tavsiye etmek istediğin bir şey var mı?

Eğer kendilerini geliştirmeye açıklarsa, ‘ben kendi disiplinimi sağlarım, müşterilerim veya işlerim için her türlü çabayı göstermeye hazırım, yoğun çalışmaya hazırım; karar mekanizması ben olayım’ diyorlarsa freelance çalışmak oldukça keyifli. Ancak şunu belirtmek gerekiyor iş alanına göre bu ilişkiler ve çalışma biçimleri değişiyor. Tavsiyem sosyal medya ve dijital pazarlama yönetimi, danışmanlık ve eğitim hizmeti verenler için geçerli bu yüzden. Bu alanda çalışanlar her zaman A B C planları yaparak, içerik üreterek hatta dünyayı gezerek (dijital göçebe) hayatlarını sürdürebilirler. Keyif almadan çalışmak ve kısacık hayatı mutsuz şekilde geçirmektense artıları ve eksileriyle freelance çalışma biçimini kabul etmek bana daha sağlıklı geliyor. Bence çalışma biçimleri bu yüzden değişiyor ve bu değişim devam edecek.

Uzun süre kurumsal firmalarda web tasarımı ve dijital pazarlama üzerine çalıştıktan sonra aktif iş yaşantısını freelance olarak sürdürmekte. Dijital pazarlama, sosyal medya, görsel sanatlar seveni ve araştırmacısı. yunuserturk.com, twitter ya da facebook üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yazı oluşturuldu 9

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.