Ofissizler anlatıyor köşemizin yeni konuğu 2014 yılından beri freelance olarak müşterilerine arayüz tasarlayıp, kodlamasını yapan Baran Somaklı. Kendini filtre kahve delisi ve minimal yaşamaya çalışan bir insan olarak tanımlıyor.
Neden ve nasıl freelance oldun? Freelance olmanı etkileyen süreç nasıl gelişti?
Sektöre girdiğim zamanlarda bir startup da arayüz geliştirici olarak çalışıyordum. Bir yandan da freelance işler alıyordum. Hep aklımda olan kendi işini yapma motivasyonu ile birlikte tek bir proje üzerinde çalışırken mutlu olmamam ile birlikte ben acaba tek freelance çalışsam nasıl olur düşüncesi belirdi. Startup ekosistemi ve yazılım sektöründen olan iş ağım sayesinde freelance dünyaya daha olay adapte oldum.
Sence freelance çalışma düzeninin avantajları nelerdir? En sevdiğin yanları nelerdir? Senin hayatında sağladığı imkanlar var mı?
Bana göre freelance çalışmanın en büyük avantajı istediğin yerde çalışmaktan çok istediğin proje de çalışma özgürlüğü. Bir şirkette çalıştığınız zaman genelde tek bir ürünün üzerinde çalışıyorsunuz. Bu benim için bir süre sonra sıkıcı hale gelebiliyor. Planlı bir şekilde çalıştığım için birden fazla proje üzerinde çalışabiliyorum. Bu beni mutlu ediyor. Bir proje üzerinde kod yazarken kendimi verimsiz hissettiğim anda başka bir proje için tasarım yapmaya başlayıp hobilerime devam etme hissiyatı yaşayabiliyorum.
Hepimiz çalışırken bir takım zorluklarla mücadele ediyoruz. Freelance yaşantında yaşadığın zorluklardan bahseder misin?
Çok olumlu bir kafada olmadığım için genel de motivasyon düşüklüğüm oluyor. Türkiye’de her iş acil olduğu için bazen sabahlamak, acil iş yetiştirmek gerektiği zamanlar benim için zor oluyor. Ayrıyetten bazı günler sadece organizasyon ve toplantılar ile geçtiği zaman kendimi verimsiz hissedip zorlanıyorum.
Çalışma düzenini ve zamanını nasıl belirliyorsun? Uyabiliyor musun? Nasıl bir çalışma düzenin var?
Son üç yıldır araştırmalarımın çoğu verimlilik ve üretkenlik üzerine olduğu için gayet planlı bir çalışma düzenim var. Ben haftalık ve aylık hedefler üzerinden plan yapıyorum. Her hafta pazar günü gelecek hafta da yapılacakları bir Google Docs dosyasına yazıyorum. Oradaki plana göre Google Calendar’ı açıp planımı yapıyorum. Genellikle günlük rutinim de şu şekilde. Sabah 7’de kalkıp mailleri cevaplıyorum, bugün neler yapacağıma bakarken bir yandan kahvaltı ediyor oluyorum. Sabah maillere cevap verdikten sonra çok acil bir şey olmadığı sürece o gün mail yazma işi ile kaybolmamaya çalışıyorum ve saat 10’da benim üretim süreci diye adlandırdığım sürece başlayıp akşam 17.00’a kadar çalışıyorum. Geriye kalan vakit bana kalmış oluyor. Tabii bazı günler işlerimi planlayıp herkes çalışırken ben moda sahilde bira içmeye gidebiliyorum.
İşlerilerini / müşterilerini nasıl buluyorsun, seçimlerin oluyor mu? Ücreti nasıl belirliyorsun?
Genelde networküm üzerinden işler geliyor. Onun haricinde internette portfolyomu görüp ya da İnstagram veya Twitter’dan gören biri de proje teklifi yapabiliyor. Seçimlerim şu şekilde oluyor para kazanmaktan çok bana o proje yeni şeyler öğretebilecek mi düşüncesiyle seçimler yapıyorum.
Ücret konusuna gelecek olursak. Bazı müşterilerim ile saatlik bazılarıyla ise proje bazlı çalışabiliyorum. Ücret belirleme konusunda benim yardımıma Toggl koşuyor. Yine zaman vereceğim ama freelance çalışmaya başladığımdan beri Toggl üzerinden çalışma zamanlarımı logluyorum. Bu sayede haftada/ ayda / yılda ne kadar çalıştığımı görebiliyorum. Gelen projenin briefini inceledikten sonra projenin ne kadar süreceğini düşünüp fiyatı hesaplamaya çalışıyorum. Müşteriye de attığım teklifte zamanı ve fiyatı neye göre hesapladığımı gösterdiğim zaman teklifi daha kolay kabul ediyorlar.
Yeteri kadar çalışma hayatından bahsettikten sonra, çalışma hayatın dışında tutkuların neler, seni neler heyecanlandırır, neler yapmayı seversin?
Yeni şeyler öğrenmek beni çok mutlu ediyor. Onun için genelde iş dışında vaktimin çoğunu okumaya ayırıyorum. Son zamanlarda Stoacılık üzerine çok fazla araştırma yapıyorum. Hobi olarak illüstrasyon yapmayı öğrenmeye çalışıyorum.
Freelance çalışmak isteyenlere ya da mevcut çalışanlara tavsiye etmek istediğin bir şey var mı?
Bana göre freelance çalışma da en önemli nokta her yerde insanlara freelance çalıştığınızı duyurmanız gerekiyor. Olur mu olmaz mı? diye sürekli kendilerine sormak yerine neden olmasın diyerek mutlu olacakları işleri yapmayı deneyimlesinler. Hayat kısa, hızlı atraksiyon almak önemli.