Ofissizler Anlatıyor | Yeşim Paktin | Freelance Illustrator

Ofissizler Anlatıyor köşemizde freelance illüstratör Yeşim Paktin konuk. Kendisi eğitimini felsefe üzerine almış bir sanatçı, illüstratör, öğrenci ve ev botanikçisi.

Neden ve nasıl freelance oldun? Freelance olmanı etkileyen süreç nasıl gelişti?

Aslında o süreç kendiliğinden gelişti ve beni içine dahil etti diyebilirim. Öğrenciliğim boyunca tam zamanlı işlerde çalışabilecek vaktim yoktu. O süreçte önce yakınlarıma yapmaya başladığım illüstrasyonlar zamanla çeşitli süreli/süresiz yayınlarda ve çocuk kitaplarında yayınlanmaya başladı. Böylece farkında olmadan freelancer olmuştum. Ancak okula devam zorunluluğumun kalktığı bir dönem tam zamanlı bir çalışma deneyimini de yaşadıktan sonra freelancer olarak çalışmanın benim için çok daha doğru ve insani olduğuna karar verdim.

Sence freelance çalışma düzeninin avantajları nelerdir? En sevdiğin yanları nelerdir? Senin hayatında sağladığı imkanlar var mı?

Hayatınızı başkalarının düzenine göre yaşama zorunluluğunda olmamak kesinlikle en güzel yanlarından biri. Yaşamınızı daha mutlu olabileceğiniz şekilde düzenleyebilir, yeri geldiği zaman bu düzeni ihtiyacınıza göre yeniden şekillendirebilir veya programınızı esnetebilirsiniz. Dilediğiniz zaman, insanın en temel ihtiyaçlarından biri olan güneş ışığından faydalanabilir, kimseden izin almadan parkta gezintiye çıkabilirsiniz. Ve tabi ki tatil planlarınızı resmi tatiller dışındaki zamanlarda yapabilmek gerçekten harika bir imkan.

Hepimiz çalışırken bir takım zorluklarla mücadele ediyoruz. Freelance yaşantında yaşadığın zorluklardan bahseder misin?

Freelance çalışmanın size sunduğu özgürlüklerinin yanında bir o kadar da zorluk getirdiğini söyleyebilirim. Öncelikle sahip olduğunuz özgürlüğe karşın yine de bir çalışma düzeni oluşturmanız ve buna uymaya özen göstermeniz gerekiyor. Ayrıca sadece kendi işinizi yapmak dışında belki de bir ekibin yapması gereken tüm işleri tek başınıza sizin halletmeniz gerekiyor. Mesela işlerinizin devamlılığını sağlamak, işverenlerle bağlantı kurmak, haklarınızı korumak, ödemelerinizi takip etmek ve alabilmek, hukuki süreçleri bilmek ve yeri geldiği zaman bu süreçleri yönetebilmek gibi uzmanlık alanınızın dışındaki işleri de sizin halletmeniz gerekiyor. Çalışma alanınızın ev olması ise bir yerden sonra ev ve çalışma alanının birbirine geçmesine, birlikte yaşadığınız insanların sizin aslında çalışıyor olduğunuzu algılayamamalarına, işinizde karşılaştığınız sorunlara destek bulmakta zorlanmanıza ve sosyalleşme ihtiyacınızın artmasına neden oluyor. Ayrıca işverenlerin, freelancerlar ile çalışırken kendi üzerlerine düşen görevlerinde daha esnek ve umursamaz olabileceklerine dair oluşturdukları genel kanıyla mücade etmek de en zorlu yanlarından biri diyebilirim.

Çalışma düzenini ve zamanını nasıl belirliyorsun? Uyabiliyor musun? Nasıl bir çalışma düzenin var?

Çalışma düzenim dönemsel olarak değişiyor açıkçası. Kimi dönem erken kalkıp çalışma motivasyonunda olurken, kimi zaman bana keyif veren sabah rutinlerimi yaptıktan sonra çalışmaya geçebiliyorum. Bazı dönemlerde geceleri daha iyi çalışabilirken bazen de çalışma düzenime uyamadığım için geceye sarkan bir mesaim olabiliyor. Çalışma düzeni oluşturmakta çok başarılı ve katı olduğumu söylemem ki bunu tercih ettiğim için freelancer olarak çalışıyorum aslında.

İşlerilerini / müşterilerini nasıl buluyorsun, seçimlerin oluyor mu? Ücreti nasıl belirliyorsun?

Zaman içinde oluşan bağlantılar ve internette bulunan portfolyolarım aracılığı ile daha çok onlar bana ulaşıyorlar. Mecbur kalmadıkça seçim yapmaya çalışıyorum.

Yeteri kadar çalışma hayatından bahsettikten sonra, çalışma hayatın dışında tutkuların neler, seni neler heyecanlandırır, neler yapmayı seversin?

Yolculuğa çıkmak ve bisiklet turu yapmak en çok heyecan duyduklarım arasında. Çiçek yetiştirmeyi, sanat üzerine düşünmeyi, üretmeyi ve baskı resim yapmayı severim.

Freelance çalışmak isteyenlere ya da mevcut çalışanlara tavsiye etmek istediğin bir şey var mı?

Bir dönem de olsa mutlaka, imkanı olan ve olmadığına inanan herkesin freelance çalışmayı deneyimlemesini tavsiye ederim. Çünkü başka türlü çalışabilmek ve yaşamak mümkün 🙂

Uzun süre kurumsal firmalarda web tasarımı ve dijital pazarlama üzerine çalıştıktan sonra aktif iş yaşantısını freelance olarak sürdürmekte. Dijital pazarlama, sosyal medya, görsel sanatlar seveni ve araştırmacısı. yunuserturk.com, twitter ya da facebook üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yazı oluşturuldu 9

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.