İşverenler İçin Evden Çalışma Rehberi

COVID-19 korona virüsünün yayılma hızının artması ve Türkiye’de de çıkması ile birçok kurum çalışmaya ara verdi veya çevrimiçi yöntemlerle çalışmaya geçti. İki yıldır freelance ve uzak çalışanların haklarını savunurken ve görünürlüğünü sağlarken öğrendiğimiz üzere Türkiye’de evden çalışma konusu pek anlaşılmış vaziyette değil. Biz de bu yüzden acil bir şekilde ofis çalışmasından evde çalışmaya geçecek işyerleri için rehberler hazırlamaya karar verdik. İşverenler için hazırladığımız bu rehberde, evden çalışmaya geçerken nelere dikkât etmeniz gerektiğini bulacaksınız.

1. Çalışma Şekli Belirli Olsun

Evden çalışacak işçiler, kendisinden ne tür bir çalışma istendiğini kesin olarak biliyor olmalı. Ofiste çalıştığı gibi 9-6 bilgisayar başında olmak mı? Yoksa saatlik/günlük/haftalık bitirmesi gereken işler mi olmalı? Ofiste çalışırken 9-6 şeklinde çalışmaya mecbur olabilirsiniz ancak evden çalışma sırasında çoğu meslek için saatlerin belirli olması gerekmiyor. Hatta saatleri işçinin belirlemesi verimliliği arttırabiliyor. Kimi sabah erkenden çalışmayı kendisine uygun bulurken kimi gecenin sessizliğinde iyi çalışabiliyor. Saatleri herkes için sabitlemek veya çalışma süresi belirlemek yerine yapılması gereken işleri ve süresini belirleyebilirsiniz. Eğer anlık iletişim önemli ise 13.00-16.00 gibi herkese uygun olacağını düşündüğünüz bir aralık belirleyip herkesin sadece bu saatlerde telefon ve/veya bilgisayar başında olmasını ve iletişime açık olmasını isteyebilirsiniz. Diğer saatlerde işçi kendi düzenini kuracaktır. Siz de bu saatler dışında insanlarla telefon veya anlık mesaj gibi bölücü yöntemler yerine e-posta ve/veya iş takip sistemleriyle iletişimi tercih etmelisiniz.

2. İletişimi İyi Kurun

Ofiste çalışmanın belki de tek faydalı yanı yüzyüze iletişimi rahatça kurabilmek. Ancak iyi kullanıldığında uzaktan yazılı ve sözlü iletişim de gayet başarılı olabilir. Çalışanların dünyanın dört bir yanına dağılmış şirketler olduğunu unutmayın! Teknolojiyi kullanmaktan çekinmeyin. Anlık mesajlaşma, videolu görüşme, iş takip yazılımları ve tabii ki hiçbir zaman eskimeyen e-posta; evden çalışırken bunlar dostunuzdur. Bu araçları ne kadar yerinde kullanırsanız iletişiminiz o kadar başarılı olacaktır. Eğer bu konularda yeterli bilginiz yoksa yardım almaktan çekinmemelisiniz. Belki birlikte çalıştığınız biri daha önce başka bir yerde gayet iyi çalışan bir yöntem deneyimlemiştir.

Yüzyüzeyken birkaç cümleyle ifade edebildiklerinizi yazıyla o kadar kolay anlatamayabilirsiniz, birkaç paragraf yazmaktan çekinmeyin; yanlış anlaşılmak işleri çok daha zorlaştıracaktır.

İletişim sadece işverenle işçiler arasında olmamalı. İşçiler kendi aralarında da konuşabilmeli. Hatta bunu işverenden bağımsız bir şekilde yapabilmeli.

3. Gereken Cihazları Sağlayın

Herkesin evinde bir bilgisayar olmayabilir, varsa eski model veya sorunlu vaziyette olabilir. İşçinin evde çalışması için gereken bilgisayar, telefon gibi ekipmanı sağlarsanız bilgisayarını formatlamaya değil işe odaklanabilir. Ofisteyken teknik sorunları çözen bir departmanınız olabilir veya bu işlerden anlayan bazı kişiler çözüyor olabilir. Ancak herkesin teknik bilgisinin aynı seviyede olmadığını unutmamalısınız. Teslim ettiğiniz cihazlarda sorun olursa işçinin bulunduğu bölgede sorunu çözebilmesi için gereken desteği koşulsuz verin. Bu sayede internette yavaş bir bilgisayarı nasıl hızlandıracağını düşünmek yerine işine rahatça odaklanacaktır.

4. Ev Giderlerine Destek Olun

Ofis masraflarınızın ciddi şekilde azaldığının farkında mısınız? Faturalar neredeyse yok gibi. Yemek, kırtasiye gibi masraflar da yok. Evden çalışmak sandığınız kadar kolay değil, masrafları ciddi şekilde arttırıyor. Onlar sizden talep etmese bile ev giderlerine destek olun ki faturayı, yemeği dert etmek zorunda kalmasınlar.

5. Bu Aralar Önceliğimiz Sağlık

Birçok hastalık gibi COVID-19 virüsü ile savaşmanın yolu da bağışıklık sistemini kuvvetli tutmaktan geçiyor. Fazla mesai yapmamalı ve yaptırmamalısınız. Evde çalışırken işle dinlenmeyi ayırmak sandığınızdan daha zor. Tüm ekibinize dinlenmeyi ihmal etmemeleri gerektiğini hatırlatın.

Sonuç

İş dünyasını takip ediyorsanız duymuş olacaksınız ki iş saatlerini düşürmek gibi evden çalışmak da verimliliği arttırıyor. Eğer evden çalışmaya geçtiğinizde işleriniz yolunda gitmiyorsa öncelikle kendinizi sorgulayın, acaba diğer şirketler iyi gidiyorken sizde neden yürümüyor? Hemen iyi sonuçlar beklemeyin. Hatta ilk günleriniz çok zor geçebilir, belki başta hiç iş çıkaramayabilirsiniz. Sabırlı olun. Birlikte çalıştığınız insanlara güvenin, sorunlarını dinleyin ve çözüm üretin.

İnternet sitesi https://ofissizler.org
Yazı oluşturuldu 43

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.