Freelance çalışanların büyük sorunlarından biri iş bulmak ve maddi kazanç sağlamak olduğu için Ofissizler olarak bu konu hakkında bir etkinlik yapmak istedik. Önce bir anket ile bu platformları kullananları, kullanım alışkanlıklarını ve bu platformlar ile ilgili düşüncelerini öğrenmeye çalıştık. 8 Aralık Cumartesi Dünyada Mekân’da yaptığımız etkinlikte hem yapmış olduğumuz anketin sonuçları üzerinden bu platformların avantajlarını ve dezavantajlarını konuştuk, hem de bu platformların freelance çalışanlar için nasıl daha uygun hale getirilebileceğini tartıştık.
Freelance web sitelerini kullanıyor musunuz diye sorduğumuz soruya %28,6 hiç kullanmadım cevabını verdi. Bu da demektir ki freelance çalışanların %70’inin bu konuyla ilgili bir fikri var.
Freelance Web Sitelerinin Artıları
Müşteriye erişim;
Bu platformların, globalde yayın yapanlarını da hesaba katarak düşünürsek; normal hayatımızda hiç karşılaşmayacağımız birçok şirket ile temas etme imkanı sağlaması freelance çalışanlar için güzel bir artı. Bir çok şirkete ulaşma ve onlarla iş yapma imkanı sağlaması proje çeşitliliğini de getiriyor.
Proje Çeşitliliği
Bu kadar yoğun bir pazarda çok çeşitli projeler ve işler karşımıza çıkabiliyor. Bu bir kaç anlamda bize faydalı. Standart bir işte zaman geçtikçe işler tekdüzeleşir ve sıkıcı olmaya başlar. Bu sıkıcılık freelance çalışan için motivasyon düşüklüğüne sebebiyet verir ve kişinin kendini geliştirmesinde bir engel olarak önümüzde durur. Eğer proje çeşitliliği olan bir havuzdan iş alıyorsak hem kendimizi geliştirmemiz hem de iş motivasyonunu diri tutmamız daha kolay olacaktır.
Süreci Yönetme
Normal bir freelance işte süreci yönetmede sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Özellikle çok disiplinli ve planlı iş yapma kültürümüz olmadığı için (çoğu kurumsal gözüken firmalarda bile) işi tamamlama ve ödemeyi alma sorunlu bir hale dönüşebiliyor. Bu platformlar ödemeyi kendinde tutarak kendi sistemleri içerisindeki süreç yönetim yazılımları ile iki tarafa da güven verebiliyor.

Freelance Web Sitelerinin Eksileri
Rekabet
Artılarında konuşmuş olduğumuz müşteriye erişim avantajı, ters taraftan bakınca çok fazla rekabet olarak bize geri dönüyor. Her sektörde çok fazla rekabet var ve bu rekabet kalitenin aksine fiyatlarda düşüklük olarak geridönüş sağlıyor.
Fiyatlar
Bu kadar rekabetin olduğu yerde iş almak için freelance tarafından kullanılan en sağlam argüman “uygun fiyat” oluyor. Aslında firmalar için avantajlı bir durum gibi gözükse de kaliteli iş yapan freelancerlar kendi fiyatlarını belirleyerek bu fiyatlar altında çalışmadıkları için özellikle bu platformlarda kaliteli iş üretimi düşüyor.
Zaman Kaybı
Sıfırdan iş yapacak bir çalışanın bu sitelere üye olup sıfırdan bir profil oluşturması, her ne kadar sistemler kolay kullanım anlayışı ile inşa edilmiş olsalar da belirli bir süre gerektiriyor. Asıl zaman kaybı freelance çalışanın kendine uygun projeleri inceleyip bunlara teklif vermesi firmalarla iletişime geçip anlaşma kısmına kadar olan süreçte yaşanıyor. Çalışan zamanının büyük bir kısmını zaten bu süreçte harcamış oluyor.
Türkiye’de Freelance Çalışanların Kullandıkları Platformlar
Anketimizde bu soruyu sormuştuk ve şık vermeden kullandıkları platformları yazmalarını istemiştik. Anketimizde yazılan ve etkinliğimizde konuşulan platformlar yorum eklenmeden şu şekildedir;
Indeed, Freeelancer, Fiverr, r10, kariyer siteleri, upwork, bionluk, sadeceon, mimarlar odası, armut, peopleperhour, sadeceon, wmaraci, whatsapp grupları, guru, github, proz, forumlar, içerik bulutu, iyimakale, makalehizmeti,
Tartışılan Konular
Bu platformlarla ilgili işleyiş, süreç, ödeme kanalları, fiyat belirleme gibi konuları tartıştık. Bu konularda mutabık olduğumuz bir kaç madde çıkardık ve paylaşmak istiyoruz.
İş Denetleme Programları
İş denetleme programları iki tarafı koruyor gibi görünse de işin büyük kısmı freelance çalışanın üzerinde baskı uyguluyor. Sadece bilgisayar başındaki emeğini ölçebiliyor, bilgisayar başında olmadığı zamanki emeği hiçe sayıyor. Çoğu tasarımcı, çevirmen, yazılımcı işin bir kısmını bilgisayar başında olmadığı zamanlarda yapabiliyor. Ayrıca bu programlar şirketlerdeki mobbingden kaçmış uzmanların, çalışırken sürekli arkamda biri dikilmiş izliyor duygusu ile çalışmasına sebep olduğu için, mobbingden kurtulamamış hissiyatı oluşturuyor.
Taban Fiyat
Bu sitelerin artılarından eksilerinden bahsettik. Değindiğimiz önemli bir konu rekabet ve fiyatların düşmesi idi. Bu fiyatların düşmesine freelance web siteleri müdahale etmezse çıkacak sonuç iki tarafı da mutlu etmeyecek. Taban fiyat olmayan sistemlerde fiyatlar sürekli düşeceği için kaliteli iş üreten uzmanlar buraları terkedecektir. Haliyle bu sistemlerde ortaya çıkan işin kalitesi düşecek ve bu siteler kalite beklentisi olmayan şirketler tarafından kullanılan platformlar haline gelecektir. Daha kaliteli iş, daha kaliteli üretim için belirli taban fiyatlar sektörlere göre oturtulmalıdır.
Merhabalar, ben 7 yıldır metin yazarıyım ve 5 yıldır freelance çalışıyorum.Özellikle blog yazıları ve ürün tanıtım yazıları gibi uzmanlık isteyen makaleleri bile 3-5 liraya yazdırmak isteyenler var. Oysa ki yazmak ciddi mesai, araştırma ve okuma isteyen bir süreç. Eğer işini layığıyla yapıyorsan aynı zamanda kreatif bir süreç.Acilen bu alanda taban fiyatlarının yükseltilmesi lazım çünkü sömürü düzeyinin en yüksek olduğu alan burası.Keyfi uygulamalar, patronların saçma ücret politikaları ve yazarların emeğine kıymet vermemesi bizlerin işlerini de etkiliyor. Ben işimin gereği yüksek fiyatlar verdiğimde ama piyasa böyle değil diyorlar. Bu konuda acil çözüm bulunmalı.
freelance çalışan biri olarak sitenizi beğeniyle takip ediyorum. çok güzel bilgiler paylaşmışsınız emeğinize sağlık